BÄRGUIDE: Vilken bärsele passar mig bäst?

Kan du känna dig vilsen i djungeln av bärselar, med selar som verkar ha ett oändligt antal inställningar, milslånga sjalstyger och allt däremellan? Nu djupdyker vi in på varumärket Ergobaby och benar ut de olika modellerna. Häng med! Det första många frågar sig är när du kan börja bära och hur länge bärselen passar. Nästa fråga blir för många antalet bärpositioner selen kan erbjuda. Att kunna vända din lilla framåt efter 5-6 månader (när bebis utvecklat en stark huvud, rygg och nacke) är något som ofta efterfrågas. Med dessa frågor i bakhuvudet delar vi in modellerna i olika kategorier. Vilken kategori beskriver dig bäst? 

Du som vill bära direkt från start, i ett extra mjukt alternativ. Ergobaby har två modeller, bärselen Embrace och bärsjalen Aura. Det här är valet för dig som vill bära extra mjukt och nära den första tiden. Båda bärselar passar från nyfödd (3,2 kg) upp till 11 kg. 


  • Embrace är en enkel bärsele för den första tiden. Den är mjuk som en sjal men har enkelheten från bärselen med midjebälte och axelremmar - ett perfekt val för dig som inte vill knyta själv. Embrace finns i två alternativ, Embrace och Embrace Soft Air Mesh där den senare är ett luftigare alternativ. 
  • Aura är en bärsjal i mjuk, tunn viskos. Du knyter själv och får en passform som följer din kropp. Öva 3 gånger och sedan är du proffs. Aura är populär för att den är tunn (läs sval) och enkel att hantera. Så vill du testa sjal är detta ett perfekt första val.

Eftersom det här är alternativ för den första tiden rekommenderas att du endast bär vänd mot dig på mage i dessa modeller. 

Du som vill ha en bärsele som erbjuder allt för hela småbarnstidenVill du ha en bärsele som passar från nyfödd, kan hänga med hela småbarnstiden och dessutom bockar av den andra frågan, möjligheten att vända framåt ska du kika in den bästsäljande modellen Ergobaby Omni. Omni finns i två varianter, Omni Breeze och Omni Dreem (som har ersatt de tidigare storsäljande modellerna Omni 360 Cool Air Mesh och Omni 360).


  • Omni Breeze är Ergobabys svalaste modell och tar luftcirkulation till en helt ny nivå med det nya materialet SoftFlex™.
  • Omni Dream är Ergobabys mjukaste bärsele med mjukt borstad SoftTouch™.

Skillnaden mellan dessa två modeller är just materialet, i övrigt erbjuder de samma funktioner, dvs ”alla” bärpositioner (mage vänd inåt, mage vänd utåt, höft och rygg), från nyfödd till 20 kg, möjlighet att korsa axelremmarna, extra förvaring och små smarta fickor, napphållare och mycket mer. Med andra ord, ett säkert val för dig som inte vill gå miste om något. 
För dig som vill ha en billigare bärsele för hela småbarnstidenDet är många inköp som ska göras och det kan lätt bli dyrt, det förstår vi. Vill du ha en bärsele för hela småbarnstiden för en billigare peng finns modellen Adapt. I Adapt kan du bära direkt från nyfödd upp till 20 kg, inget inlägg behövs. I Adapt bär du din bebis vänd mot dig, på höft och rygg. Denna modell passar dig som tycker tre bärpositioner räcker fint. Även Adapt finns i två alternativ, bomull och Soft Flex Mesh. För atleten som värnar extra om miljön Aerloom heter Ergobabys senaste Limited Edition modell och står för utveckling och nytänkande. Det här är en bärsele tillverkad av återvunnen polyester och är stickad i ett stycke vilket innebär att det inte blir något svinn i tillverkningen. Alla färger utom svart produceras i mindre kollektioner och materialet påminner mycket om det som finns i mjuka sportskor. Det här är en ultralätt bärsele (väger endast 660 gram). I Aerloom kan du bära från nyfödd (3,2) kg upp till 15,9 kg vänd mot dig, vänd framåt och på rygg. Det här är bärselen för dig som vill ha en lätt modell som är unik för dig och extra snäll mot planeten. 


Det var alla modeller, redde det ut något för dig eller funderar du fortfarande? Bäst är att prova sig fram, alla bärselar är olika och man föredrar såklart olika. Ett tips, oavsett Ergobaby modell är att sätta bärselen högt upp när bebisen är liten. Den ska sitta högre än du tror, tänk midjan mer än höften, så att bebisen kommer upp på pussnivå (alltså så att du enkelt kan pussa din bebis på huvudet). Det gör att vikten hamnar på midjan/höften där du är stark och inte axlarna och placerar även din lilla i en ergonomisk grodposition, vilket innebär en lätt rundad rygg med rumpan nedanför knäskålarna. Vi avslutar med ett diagram för dig som vill veta mer:

Här kan du köpa bärselar från Ergobaby: