Manuell eller elektrisk? Vilken är bäst för mig?

Från det ögonblick som graviditetstestet visar ett plustecken kommer ditt liv aldrig att bli detsamma. Nu är det dags att förbereda sig och som väntat finns det oändliga möjligheter vad gäller produkter så här kommer våra bästa tips när det gäller bröstpump. Nedan ska vi fördjupar oss i världen av dubbel, singel och silikon pumpar - och förhoppningsvis hjälper det dig att hitta bästa valet för dig.


 

Varför är en bröstpump ett måste?Även om du planerar att amma ditt barn kan det vara bra att ha en bröstpump nära till hands. Varför? Jo, för att öka mjölkproduktionen, speciellt den första tiden. Bröstmjölkens mängd baseras på efterfrågan och genom att pumpa direkt efter amning eller under amning ökar mjölkproduktionen. Det kan även vara praktiskt att pumpa eftersom man kan spara och frysa in mjölk så att fler än mamma kan mata bebisen (tänk, kvällar och nätter när du vill sova eller varför inte barnfri kväll med dejt på restaurangen?). Naturligtvis, om du planerar att amma efter att du återvänder till jobbet så vill du ha en bröstpump i närheten för att hålla din produktion uppe och ha en mjölkstash i hemmets frys.

 

It’s electric (boogie woogie, woogie) Den elektriska bröstpumpen gör det hårda arbetet åt dig och låter dig snabbt komma igång med pumpen. Till skillnad från en manuell pump, så låter Elvie Pump dig att hitta din egen takt som du ställer in på förhand. Du undviker helt enkelt krånglet med att hitta en fungerande lösning för handmjölkning eller liknande. Elektriska bröstpumpar erbjuder vanligtvis fler alternativ än manuella bröstpumpar. Till exempel kan du välja mellan dubbla eller enkla pumpar, justerbara sugnivåer för att efterlikna ditt barns mönster, pumphistorik för att veta hur mycket som blev från tidigare pumpningar och mycket mer. De flesta elektriska bröstpumpar har en sladd som du stoppar in i ett eluttag, medan batteridrivna pumpar (som Elvie Pump) är perfekta för att pumpa utan att hålla dig bunden vid ett uttag i timmar.

Nackdelen med konventionella elektriska pumpar är att de kan vara ganska otympliga att ta med sig pga dess storlek (men det finns givetvis smidigare alternativ (*host host*). Vissa elektriska pumpar som hävdar att de är tysta är faktiskt inte det, vilket gör det svårt att pumpa diskret eller inte väcka barnet om den sover i närheten.


För- och nackdelar med elektriska bröstpumpar


Fördelar:

 • Mindre jobb än manuella pumpar
 • Snabbare än andra metoder för att släppa till bröstmjölk
 • Erbjuder flera inställningar, vilket ökar din komfort
 • Ger mer val och mångsidighet än manuella pumpar
 • Resevänliga pumpar erbjuder handsfree-flexibilitet


Nackdelar:

 • Kostar mer än manuella bröstpumpar
 • Låter mer än manuella bröstpumpar
 • Fler delar vilket kan göra det krångligare att rengöra och sterilisera
 • Eldrivna bröstpumpar är beroende av ett uttag, vilket kan vara svårt om du är ute och reser
 • Vissa alternativ är otympliga att bära eller ta med


 

Är du en praktisk typ? Vi förstår digEn manuell bröstpump kan vara ett perfekt val om du vill pumpa för ett mål om dagen elle få en paus ibland. Bärbara silikonalternativ som Elvie Curve kan till och med användas när du matar eller pumpar på det andra bröstet, eller när dina bröst känns fulla. Med en manuell pump kan du själv kontrollera sughastigheten - vilket gör att stimuleringen känns naturlig och mer som ditt barns sugteknik. Med detta sagt, med vissa manuella pumpar krävs regelbunden handstimulering för att skapa ett rytmiskt vakuum som stimulerar mjölkflödet. Detta kan ta upp båda händerna tills du vänjer dig vid det, vilket kan slita på händerna. Och om inte pumpen uttryckligen är "handsfree" och kan bäras i bh, kan det vara svårt att släppa till mjölk när du är på språng - trots att den är liten. Men om du väljer att gå manuellt kan det vara ett utmärkt billigt alternativ för enstaka mål eller något som kan passa i din handväska, gymväska - vilken väska som helst! Om du emellertid vill mata ditt barn enbart med din egna mjölk, är det värt att investera i ett kraftfullt, elektriskt alternativ.

 

För- och nackdelar med manuella bröstpumpar


Fördelar

 • Billigare än elektriska bröstpumpar och kostar ingenting att underhålla efter att du har köpt en
 • Få delar vilket gör dem lätta att rengöra och sterilisera
 • Kompakt, lätta och enkel att ta med
 • Naturligt tystare än konventionella elektriska bröstpumpar


Nackdelar

 • Att behöva styra pumpen själv kan göra det svårt att komma in i en bra rytm
 • Manuella pumpar är i allmänhet långsammare och mindre kraftfulla än elektriska
 • Upprepad pumpning kan vara tröttsam för dina händer
 • Mindre diskret om det inte uttryckligen är utformat för att vara det

 
Hello, is it me you’re looking for?Där har du det, en kort sammanfattning om bröstpumpar som du säkert upptäckte medans du under natten scrollade igenom ditt flöde. Alla mammor är och fungerar olika, en del hittar rätt slags pump på en gång medans andra behöver söka lite mer. Så om en viss pump inte fungerar för dig betyder inte det att det inte finns en annan som kommer fungera, utan att du behöver testa vidare tills du hittar en som passar just dig. Ungefär som Askungens sko, fast med en bröstpump. Oavsett vad du väljer skall det kännas rätt och bekvämt för just dig som mamma. Det viktiga är att din pump alltid stöttar dig (och dina bröst).