Våra bästa tips till dig som ska använda en bröstpump

Som nybliven mamma finns det mycket att tänka på. Sover min bebis tillräckligt, sover hen för mycket, luktar bajset bra, varför slutar hen inte gråta? Det kan kännas som att listan bara växer och växer. Och mitt i allt detta dyker bröstpumpsproblematiken upp. Även om en bröstpump vid första anblick kan verka krånglig är de faktiskt ganska enkla att använda när man väl vant sig. Men framförallt, de är fantastiska för att få vardagen att fungera med ett litet barn när du inte är där. 


Här är en snabbguide som hjälper dig med grunderna för att använda en bröstpump:


Manuell och elektrisk bröstpump?

Båda är bra, men du kommer förmodligen att föredra det ena framför det andra. Och i vissa fall kan det vara skönt att ha en manuell pump som Elvie Curve när du ammar eller använder en elektrisk bröstpump på det andra bröstet.

Elektriska bröstpumpar, som till exempel Elvie Pump eller Elvie Stride, gör pumpningen enkel samtidigt som de låter dig pumpa ut mjölk snabbt. Manuella bröstpumpar kan vara ett bra val då du vill pumpa ett mål om dagen eller bara pumpa då och då.

Med en elektrisk pump kan du ställa in den hastighet du föredrar, vilket ger en bra rytm under hela pumpningen samtidigt som dina händer får vila. Med en manuell pump kan du styra hastigheten själv, vilket kanske känns lite mer som när ditt barn ammar.

Med vissa manuella pumpar måste man kontinuerligt skapa ett vakuum för att stimulerar mjölkflödet. Så förutom kostnad och funktioner finns det flera faktorer att ta hänsyn till när man ska välja pump. Känner du dig osäker kan du alltid rådfråga din barnmorska. Nu börjar vi! • Läs noga igenom din bröstpumps manual först (vi vet, tråkigt, men viktigt!) 
 • Rengör och sterilisera pumpen innan du använder den för första gången.
 • Välj en lugn och skön plats för din pumpning så att du känner dig avslappnad
 • Tvätta händerna innan du börjar för att undvika bakterier i pumpen eller din mjölk.
 • Sätt ihop pumpen enligt instruktionerna.


Snabbtips för elektriska pumpar

 1. Hitta rätt storlek på brösttratten genom att prova olika storlekar tills du hittar den som känns rätt för dig. Rätt storlek på brösttratten är viktigt för att pumpningen ska vara skön och effektiv för dig. 
 2. När du börjar pumpa kan du förvänta dig att mjölken börjar rinna till inom 2 minuter. Vissa elektriska pumpar justerar automatiskt sug och hastighet. Elvie Pump har två lägen: stimulering och utpumpning. Den startar i stimuleringsläge och växlar automatiskt till pumpning när mjölken kommer.
 3. När du känner att du är har pumpat klart kan du stänga av pumpen (dina bröst känns mjuka och mjölkproduktionen har avtagit).
 4. Ta försiktigt bort brösttrattarna.
 5. Skruva av mjölkflaskorna och sätt på korken. Genom att spara bröstmjölk finns alltid mat till bebisen även om du inte är hemma. 
 6. Diska bröstpumpen efter användning, helst på översta hyllan i diskmaskinen. Torka gärna av därefter.


Fler råd till dig som är mamma

 • Att amma tar tid, speciellt i början då en pumpning tar ca 40 minuter. Stäng av andra krav och se det som egentid så att du inte känner dig stressad. När du väl har vant vid det tar pumpning med en elektrisk pump vanligtvis bara 15-20 minuter.
 • Pumpning ska inte göra ont, och om det gör det, prova att ändra storleken och/eller positionen på brösttratten.
 • Ju mer du pumpar, desto mer mjölk producerar du. Så sikta på att pumpa var 3-4:e timme för att hålla jämna steg eller öka mjölkproduktionen.
 • Försök att slappna av när du börjar pumpa. Sätt på din favoritserie på tv:n eller något annat som inte kräver för mycket uppmärksamhet.
 • Massera gärna brösten när du pumpar, det ökar mjölkflödet. 
 • Drick mycket vatten och försök undvika för mycket kaffe. 
 • Undvik rökning. Rökning kan minska din mjölkproduktion, ändra smaken och påverka ditt barns sömn.
 • Ta hand om dig själv och var inte rädd för att be om hjälp när det behövs.


Fokusera på det positiva

När du pumpar, försök komma ihåg varför du gör det. En av de största fördelarna med att använda en bröstpump är att din partner också kan mata bebisen vilket betyder att du får mer frihet och egentid, vilket inte är dumt att ha som nybliven förälder. Pumpa, frys ned och boka in en lunch med dina vänner och känn dig trygg med att din bebis har allt den behöver även om du inte är där. Så på så sätt är en bröstpump en investering för dig och din familj. Här hittar du Elvie bröstpumpar: